Bilgisayar Temizleme Rehberleri Detaylı Anlatım



Uzun süre kullanabileceğiniz bir bilgisayarınız olsun istemez misiniz? “Hayır, bu mümkün değil” diyorsanız yanılıyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey; belli periyotlarda bilgisayarınızın temizliğini aksatmadan gerçekleştirmeniz…
Fanlarınız toz ile kaplandığında gürültülü çalışmaya başlayacaktır. İlerleyen zamanlarda bu donanımlarınızın ısınmasına, daha ileride ki zamanlarda ise donanımın zarar görmesine neden olacaktır. Peki bu temizlik nasıl yapılır?
Malzemeler: Kompresör veya soğuk hava dalgası üfleyen saç kurutma makinesi ve diş fırçası.
Bilgisayarı kapatıp, kabloları kasadan söktükten sonra kasayı temizleyeceğimiz alana götürelim. Bu temizliği açık havada yapmamız daha iyi olacaktır.
Kasa: Tozların basınçlı havayla dışarı çıkmasını sağlamak için kasanın her iki kapağınıda açalım. Daha sonra basınçlı havayı kasanın içine doğru tutarak kaba tozları temizleyelim.
Anakart: Anakart üzerine basınçlı hava vererek tozlardan arındıralım. Bilgisayar devrelerinin üzerine direkt hava vermeyin.
Ekran kartı: Eğer ekran kartını sökebiliyorsanız sökün. Söktüğünüz yeri ve fanın olmadığı kısmı temizleyin. Daha sonra fanı sabitleyerek içine doğru basınçlı havayı tutarak içindeki tozları ve fanı temizleyin. Fanı sabitlemeye dikkat edin.
İşlemci ve soğutucu: Eğer işlemci soğutucunuz metal yapraklı soğutucudan oluşuyor ise bu metal yaprakların arasında oldukça fazla toz vardır. Bu metal yaprakların arasına basınçlı hava vererek tozlardan arındıralım. İşlemci macununu değiştirmeyi bilmiyorsanız eğer bilen birine yaptırmanızda fayda var.
Güç kaynağı: Güç kaynağının içerisinde fan vardır. Bu fanı sabitleyerek içerisinde bulunan tozu ve filtresinde ki tozu temizleyelim.
Filtreler ve fanlar: Kasanın belli yerlerinde bulunan filtreleri nemli bir bezle silip, basınçlı hava ile temizledikten sonra yerine takabiliriz. Fanları ise yine sabitleyip temizleyebilirsiniz.
bilgisayar
Dikkat edilmesi gerekenler:
-Garantiniz devam ediyorsa kasanızı açmayın.
-Temizlik sırasında enerjiyi kesin.
-Fanların sabitlemeden hava vermeyin. Fanlarınıza zarar verebilir.
-Devre elemanlarının üzerine direk olarak hava vermeyin. Güçlü olmayan devre elemanlarına zarar verebilirsiniz.
Klavye: Klavye temizliği ne kadar zor gözüksede en kolay işlerden biridir. Sık kullanılmayan bir tuştan başlayarak tek tek çıkarın. Tuşları çıkardıktan sonra klavyenin tabanında birikmiş olan toz, saç, yemek kırıntısı vb. kirleri temizleyin. Kirli tuşları ise suda bekletebilir veya bir bezle silebilirsiniz. Tuşlar kuruduktan sonra tuşları yerlerine doğru olarak yerleştirin.
Fare: Hafif nemli bir bez alarak farenin üstündeki kirleri temizleyin. Daha sonra kuru bir bezle üstündeki nemi kurutun. Farenin altındaki optik kısma toplanmış tozları ve tüy gibi şeyleri hafifçe üfleyerek temizleyin.
Monitör: Monitör yumuşak bir bezle fazla bastırılmadan silinmelidir. Aksi takdirde ekranda çizikler oluşabilir.